Ивайло Московски постигна 5 часа

0
476

Транспортният министър Ивайло Московски пристигна малко след 20,00 часа тази вечер при бунтовниците – тираджии, за да се включи в преговорите на Кулата и след час и половина преговори от двете страни на границата успя да вдигне блокадата браздата. Напрежението там продължаваше да ескалира след като и българските шофьори отвърнаха с блокади на гръцките стачници.

Зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов и зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев увериха българските шофьори, че гръцките фермери са готови да вдигнат блокадата до преминаването и на последния ТИР и от двете страни на границата.

Гръцките фермери заявиха, че всеки ден ще пускат коридор за времето от 11 до 16 часа, за да не се стига до километрични опашки на границата. А контактната им група е уверила, че започват организация за преминаването на тирове, леки коли и автомобили към Гърция. Българските шофьори обаче не приеха първоначално казаното от гръцките стачници за чиста монета и отказаха да вдигнат барикадата от наша страна. Нашенците открито обявиха, че се притесняват от стачен капан на гръцка територия.

Наложи се Московски да влезе във връзка с генерал от полицията в Серес, който пое ангажимент, че българските тирове ще бъдат пропускани на гръцка територия безпроблемно. Транспортният министър обяви разговорите си с гръцката полиция пред родните тираджии и те решиха да вдигнат барикадата. Към 21:20 тази вечер през границата започнаха да се пропускат леки коли и автобуси. Гръцките фермери пък повторно обещаха свободен коридор за преминаване по 5 часа на ден в следобедите.

Щастливата развръзка бе посрещната с аплодисменти и клаксони от тържествуващите шофьори. Московски раздаде личния си мобилен телефон на тираджиите. „Звънете ми, ако срещнете проблем в Гърция“, каза той на превозвачите.

 

Информация: Стандарт

Няма коментари

Вашият коментар

+ 62 = 64