Българските превозвачи блокираха „Кулата“

0
347

Български превозвачи блокираха с жива верига ГКПП „Кулата-Промахон”. Те заявиха, че няма да пропускат моторни превозни средства, идващи от Гърция, тъй като гърците не са спазили уговорката.

По информация на българските шофьори, техните колеги на гръцка територия не се пропускат да преминат през границата, дори и пеша. На граничния пункт колоната от товарни автомобили непрекъснато се увеличава. Някои от леките коли и автобусите престояват в село Кулата. Българските шофьори ще организират около 16.00 часа протестен митинг. Към този час се организира микробус, който да събере шофьорите, чакащи в колоната, която вече е над 12 км. Шофьорите информираха, че собствениците на български транспортни фирми подготвят блокада за утрешния ден на ГКПП „Маказа- Нимфея” и ГКПП „Капитан Петко войвода”.

За действията са уведомени полицията и областният управител на Благоевград, както и министър Ивайло Московски, който миналата седмица беше на границата и води преговори с представители на стачкуващите гърци.

Проблем обаче е допълнително и това, че договорените „прозорци” в пропускателния режим не се спазват и опашките по границите отново се натрупват.
Хората са категорични, че дори гръцките фермери да отворят поредният 5-часов прозорец за пропускане на камионите, няма да отстъпят, тъй като това не решава проблема и договореностите не се спазват.

Расте напрежението сред нашите превозвачи, блокирани на гръцка територия. Там колоната от чакащи камиони вече е над 15 километра, като според нашите шофьори там, в понеделник протестиращите фермери в Гърция са уведомили техните власти за 72-часова блокада на границата.

Днес бе преустановено е движението на всички видове превозни средства през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. Останалите три пункта на българо-гръцката граница – „Маказа“, „Капитан Петко войвода“ и „Ивайловград“ пропускат трафика в двете посоки.

Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт заяви: „Гръцките фермери трябва да разберат, че не може да извиват ръцете на България с искания, които са техни проблеми в Гърция и да ги прехвърлят в България. След като гръцкото правителство разрешава тези незаконни действия на техните земеделци ние нямаме друг избор освен да предприемем същите действия срещу тях. Гърция, която е импортно ориентирана, което означава че повечето е внос, отколкото износ. За гърците е много по-добре границата да работи, за да могат да правят внос на стоки, значи ударът ще бъде по-голям за Гърция, отколкото за България. Земеделците в момента нямат работа и искат, като им се отвори работа, те сами ще тръгнат да си орат. Няма да стоят на границата, това е ясно. Всяка година го гледаме това нещо”.

 

Няма коментари

Вашият коментар

− 3 = 5